Poker

Pokerregler

Poker är i grund och botten ett turspel. Men när du lägger till vadslagningsaspekten så tillkommer en god mängd kunskap och psykologi. Denna guide är till för nybörjare för att snabbt och lätt lära sig reglerna så att du kan börja spela så snart som möjligt.

Det mest grundläggande

Poker spelas med en vanlig kortlek med 52 kort. Det finns visserligen varianter med flera kortlekar eller att man även använder de så kallade jokrarna. Men när man talar om poker så menar man oftast spel med 52 kort. Korten rankas från högt till lågt: Ess, Kung, Dam, Knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Det finns fyra färger: Spader, Hjärter, Ruter och Klöver. Färgerna har ingen inbördes rangordning utan är lika mycket värda.

En pokerhand innehåller fem kort och den spelare med högst värde på handen vinner.

Hur pokerhänder rankas

Färgstege: Fem kort av samma färg i följd.
Om två spelare har varsin färgstege så vinner den hand med det högsta kortet i följden.
Royal Flush kallas den variant av färgstege som är högst dvs. En hand bestående av ess, kung, dam, knekt och tio i samma färg.
Royal Flush är även pokers bästa möjliga hand.

Fyrtal: Fyra kort med samma valör samt ett sidokort.
Exempelvis Ess (Spader), Ess (Hjärter), Ess (Ruter), Ess (Klöver) samt ett femte kort.
Om två spelare har fyrtal vinner den handen med högst valör.

Kåk: tre kort med samma valör och ett par med samma valör
Exempelvis Kung(Spader), Kung(Hjärter), Kung(Ruter) samt 10(Hjärter), 10(Spader)
Då två spelare har kåk vinner den hand med högst valör på tre korten.

Färg: fem kort i samma färg
Handen består av fem valfria kort i samma färg.
Om två spelare har färg så vinner den hand med det högsta kortet. Om båda händer har samma valör på det högsta kortet, bestämmer det näst högsta sedan det tredje högsta, fjärde högsta och femte högsta kortet vilken hand som vinner.
Observera att färgen på handen inte spelar någon roll.

Stege: fem kort i följd
Fem kort i stigande följd där det högsta värdet bestämmer vilken av två stegrar som vinner. Ess kan här användas både i den högsta stegen. Ex Ess, Kung, Dam, Knekt, 10. Samt i den lägsta stegen Ess, 2, 3, 4, 5.

Triss: tre kort med samma valör
Om två spelare har triss vinner den hand med den högsta valören

Två par: två kort med samma valör x2
Två par med olika valörer. Då två spelare har två par vinner den som har det högsta paret. Om lika så avgör det andra paret där högst är bäst. Om båda paren i båda spelarnas händer har samma valörer vinner den hand med det högsta femte kortet.

Ett par: två kort med samma valör
Då två spelare har varsitt par vinner den hand med den högsta valören. Om lika avgör det högsta sidokortet, det andra högsta och det tredje högsta i den ordningen.

Högt kort: Övriga händer som ej nämnts
Det högsta kortet vinner. Om lika bestämmer det näst högsta, tredje högsta, fjärde högsta, femte högsta kortet i den ordningen vem som vinner.
Exempelvis: Spelare 1 har handen Kung, 6, 4, 3, 2 och Spelare 2 har handen Kung, 6, 5, 4, 3
Då det högsta kortet har samma valör avgör det näst högsta, båda spelarna har 6 så det tredje högsta avgör. Spelare 2 har 5 medans Spelare 1 har 4 vilket innebär att Spelare 2 vinner.

 

Vadhållning

Poker är trots allt ett spel och om du läser denna guide är du förmodligen intresserad av hur du kan vinna pengar genom poker. Så hur gör du för att satsa?

Först och främst så måste du oftast satsa något kallat “ante” för att ens få kort tilldelat till dig. Efter detta satsar spelarna i potten i mitten. I slutet av handen så vinner den spelare med den högsta handen potten, givet att den spelare inte vikt sig(fold).

Turordningen för att satsa sker vanligtvis i medurs riktning och när det kommer till din tur har du tre alternativ. Värt att notera är att vid svenska pokerbord används ofta de engelska termerna vilket vi även kommer att göra i denna guide.

Call
Detta innebär att du satsar tillräckligt för att matcha det som satsats sedan det var din tur förra gången att satsa, dvs. efter ett varv runt bordet.

Raise
Förutom att matcha det belopp som krävs för en Call så satsas ett ytterligare belopp.
För att illustrera tänk ett exempel med två spelare vid bordet, du och din motståndare. Du börjar med att satsa en krona, motståndaren matchar din krona (Call).
När det är din tur igen att satsa höjer du summan och satsar 20 kronor.

Fold
Detta innebär att du lägger dig och förlorar möjligheten att vinna potten.

 

Texas HoldEm

Texas HoldEm är den mest populära pokervarianten och spelas vanligen med 2 till 10 spelare vid bordet.

Pre-Flop
När du spelar Texas HoldEm börjar du med en runda som kallas pre-flop där får varje spelare två nedåtvända kort och man har tre valmöjligheter.

Check
Detta innebär att du inte utför någon handling och turen att agera övergår till nästa spelare. Detta är bara möjligt om ingen Bet har lagts.

Bet
Här satsar en spelare en viss summa.

Fold
Detta innebär att du lägger dig och förlorar möjligheten att vinna potten.

När alla spelare är klara med pre-flop rundan delas tre gemensamma kort ut i mitten. Dessa kort kallas för floppen. Efter floppen så följer en satsningsrunda, sedan ett fjärde gemensamt kort som kallas “turn”. Sedan följer ännu en satsningsrunda varpå det  femte gemensamma kortet delas ut “river”.

En avslutande satsningsrunda sker efter att alla de gemensamma korten delats ut.
Vinnaren är den spelare som kan skapa den bästa handen med fem kort med hjälp av sina två egna kort som delades ut i början och de fem gemensamma korten.